Wat ik doe als tekstschrijver

tekstschrijver content

Laatst was ik op een feestje en legde ik iemand uit wat voor werk ik doe. Of althans, dat probeerde ik. Bij het beroep tekstschrijver denken mensen vaak nogal snel aan het schrijven van teksten voor liedjes. En al doe ik dat hobbymatig ook stiekem wel eens, het is toch iets compleet anders dan wat ik beroepsmatig elke dag schrijf. Zeg ik dat ik copywriter ben, dan denken sommige mensen al snel aan iets met kopieerapparaten… “Maar wat schrijf je dan wel?”, was de terechte vervolgvraag. Net als op het feest zal ik hier in het kort proberen uit te leggen wat voor teksten ik dagelijks schrijf als tekstschrijver.

Online teksten

Een heel groot gedeelte van mijn tijd besteed ik aan het creatief schrijven van teksten voor websites. Webteksten dus. Dat kan in allerlei vormen en voor allerhande onderwerpen, producten of diensten zijn. Gaat het een bedrijf puur om een visitekaartje met hun website af te geven, dan richt ik mij als tekstschrijver vooral op het schrijven van wie ze zijn en wat ze doen. Vaak houd ik een interview of gesprek vooraf waarin ik de antwoorden op die vragen probeer te achterhalen. Zodat ik kan ontdekken waar ze uniek in zijn. Om die informatie vervolgens allemaal op een heldere en duidelijke manier op hun website te verwoorden.

Tekstschrijver van SEO-teksten

Een specifiek onderdeel van het schrijven van online teksten betreft de zogeheten SEO-teksten. Dit zijn teksten die als voornaamste doel hebben een product of dienst onder de aandacht te brengen van potentiële online klanten. Waarbij ik er voor probeer te zorgen dat ze op hogere posities verschijnen tussen de (organische) zoekresultaten. Meestal is daar een gedegen zoekwoordenonderzoek aan vooraf gegaan, waardoor ik weet op welke onderwerpen ik mij moet richten. Zoals bijvoorbeeld mijn voorgaande opdrachten voor onder andere GAMMA en Freelance.nl. Ook maak ik bij het schrijven slim gebruik van de Yoast SEO plug-in. Wil je zelf ook aan de slag met SEO? Bekijk dan eens deze praktische tips om je eigen vindbaarheid (of die van je klant) te verhogen.

DM-teksten

Ook op het gebied van direct marketing zet ik regelmatig mijn kwaliteiten als tekstschrijver in. Voor HP bijvoorbeeld verricht ik heel veel werkzaamheden op het gebied van partnercommunicatie. Dat is dan in de vorm van DM’s, eDM’s (e-mails) en andere middelen waarbij het er om gaat de partners van HP te informeren en te enthousiasmeren over de producten van HP. Met als uiteindelijke doel de verkoop van HP-producten te stimuleren.

Overige teksten door mij als tekstschrijver

En dan is er nog een grote restcategorie teksten. Het gaat te ver om die hier allemaal uitgebreid te omschrijven. Maar je moet dan denken aan blogposts, persberichten, brochureteksten, advertentieteksten, vertalingen (van het Engels naar het Nederlands) en journalistieke teksten. Om je een iets beter beeld te geven: kijk hier eens aan wat voor klussen ik zoal werkte in 2019.

Ik hoop dat je nu een iets beter beeld hebt gekregen van mijn werkzaamheden als tekstschrijver. Ben je zelf nog op zoek naar goede teksten voor bijvoorbeeld je website? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden voor jouw situatie te bespreken.

Plaats een reactie