Creatief schrijven

creatief schrijven

Als tekstschrijver ben je voortdurend bezig met creatief schrijven, zelfs voor de meest (op het oog) eenvoudige opdrachten. Toch kun je niet in elke opdracht evenveel van je creatieve ei kwijt. En dat hoeft ook niet. Wel vind ik het belangrijk dat je je creativiteit af en toe extra stimuleert.

Korte verhalen schrijven

Zolang als ik me kan herinneren schrijf ik verhalen. Meestal korte verhalen, het liefst met een verrassende twist aan het einde of iets met een grappige woordspeling. De roman die ik altijd al wilde schrijven is ook in de maak (al staan die werkzaamheden momenteel op een laag pitje). Soms komen de ideeën voor mijn verhalen vanzelf opzetten, andere keren heb ik een duwtje in de rug nodig. Sinds kort waag ik me wel eens aan een schrijfwedstrijd bijvoorbeeld. 

Een goed verhaal overkomt je

Het leuke aan het schrijven van verhalen vind ik dat je fantasie soms met je verhaal aan de haal gaat. Je hebt een bepaald basisidee, maar gedurende het schrijven lijkt het wel alsof je de controle een beetje aan het verliezen bent. Tenminste, je wijkt af van je basisidee en je bewandelt plotseling een zijweg. Een zijweg die vervolgens direct je nieuwe hoofdweg wordt! Het is wellicht te vergelijken met een sporter die in de zogenaamde ‘zone’ terechtkomt. Alles lijkt ineens vanzelf te gaan en je bent heel erg gefocust op wat je op dat moment aan het doen bent. Alles om je heen vervaagt juist en wordt minder belangrijk.

Sommige schrijvers hebben wel structuur nodig

Overigens zijn er genoeg schrijvers die juist wel behoefte hebben aan structuur en regelmaat. Zij werken volgens een vooropgezet plan en houden zich daar aan. Bewust gaan zij op hun doel af. Het is maar net wat voor jou het beste werkt.

Wat doe jij om creatief schrijven te stimuleren en hoe ga je meestal te werk?

Plaats een reactie