Wat is een zoekwoord?

Zoekwoord

Als je meer te weten wilt komen over zoekwoorden en keywords ga je ongetwijfeld online op onderzoek uit. De kans is groot dat je dan meteen enorm veel informatie krijgt over het onderwerp zoekwoordonderzoek of keyword research. Natuurlijk is dat belangrijk als je wilt dat je pagina hoog scoort in de zoekresultaten. Maar uiteindelijk begint het allemaal bij goed begrijpen wat een zoekwoord nu eigenlijk precies is. In dit artikel leg ik je dat zo goed mogelijk uit.

Uitleg over keywords

Een zoekwoord (ook wel keyword genoemd) is een woord dat de inhoud of content van jouw pagina het beste omschrijft. Met deze zoekterm wil je met een bepaalde pagina zo goed mogelijk ranken. De bedoeling is uiteindelijk dat als mensen op dit bewuste zoekwoord zoeken, jouw pagina als een top zoekresultaat tevoorschijn komt.

Overigens wordt de term zoekwoord heel veel gebruikt, maar het betekent niet dat het ook daadwerkelijk om maar één enkel woord gaat. Sterker nog: een zoekwoord of keyword bestaat vaak uit meerdere woorden. Dus als je het hebt over een zoekwoord, kan het best zijn dat je eigenlijk een zoekzin of een zoekwoordcombinatie bedoelt.

Op welke woorden richt je je met jouw webpagina?

Om het juiste zoekwoord voor een bepaalde pagina te achterhalen, moet je jezelf vooraf een aantal vragen stellen.

  1. Op wat voor soort zoekterm wil je zelf gevonden worden?
  2. Welke woorden zouden potentiële bezoekers van je website gebruiken in de zoekmachine om jou te kunnen vinden?
  3. Hoe zou de zoekopdracht eruit moeten zien?

Waarom zijn zoekwoorden belangrijk?

Zoekwoorden zijn belangrijk zodat Google kan begrijpen waar jouw pagina over gaat. Dat betekent dus dat je het door jou gekozen zoekwoord meerdere keren in de tekst moet gebruiken. Maar overdrijf het ook niet, want je wilt wel dat de tekst nog prettig leesbaar is voor de bezoeker van je website. Google is dan ook niet de enige reden waarom zoekwoorden belangrijk zijn. Je moet je namelijk in de eerste plaats richten op de gebruiker: de bezoekers van je website en je potentiële klanten dus. Met behulp van SEO wil je ervoor zorgen dat mensen op jouw pagina terecht gaan komen. En daar ook daadwerkelijk iets lezen dat voor hen van waarde is. Zoals bijvoorbeeld een cornerstone artikel. Je zoekwoorden moeten dus datgene weergeven waar je publiek naar op zoek is. En waardoor het dus heel belangrijk is dat je de juiste zoekwoorden hanteert.

Hoe gebruik je keywords in je teksten?

Ooit was er een tijd dat je je teksten nog vol kon proppen met je belangrijkste zoekwoorden zodat jouw pagina bovenaan de zoekresultaten kwam te staan. Maar gelukkig is dat tegenwoordig niet meer aan de orde. Zo’n tekst leest namelijk totaal niet prettig voor de bezoeker van je site. En daardoor vindt Google zo’n pagina ook verschrikkelijk. In plaats van dat het je rankings ten goede komt, heeft het juist een nadelig effect. Iets wat je te allen tijde wilt voorkomen!

Wat moet je dan wel doen?

Het allerbelangrijkste is dat je content in elk geval makkelijk en goed leesbaar is. Ja, je mag zoekwoorden gebruiken, maar prop ze niet in elke zin. Er wordt vaak gezegd dat je zoekwoord maximaal 1 a 2% van je totale tekst mag beslaan. Zorg ervoor dat je ze netjes en natuurlijk verdeelt over de totale tekst en dat je ze daarnaast ook in headings en subheadings terug laat komen. Natuurlijk voeg je ze ook aan je paginatitel, eerste paragraaf en je meta description toe. De Yoast SEO plug-in kan je daar heel goed bij van dienst zijn. Daarnaast is het ook altijd goed om synoniemen van je zoekwoord te gebruiken. Ook dat zorgt ervoor dat je tekst prettig leesbaar is en het vertelt Google nog beter waar je pagina over gaat.

Als het goed is, heb je nu een beter beeld van wat een zoekwoord eigenlijk inhoudt. Gebruik deze kennis als je aan de slag gaat met je eigen zoekwoordonderzoek, want dat is natuurlijk de volgende belangrijke stap.

Plaats een reactie