Wat is SEO?

wat is seo

Als je zelf aan de slag wilt met het schrijven van SEO-teksten, is het handig om eerst een beetje inzicht te krijgen in wat SEO nu eigenlijk precies is. Natuurlijk is het vooral een veelomvattend begrip, maar ik ga mijn best doen om het je toch kort en duidelijk uit te leggen.

De term SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. In feite houdt het het volgende in: je website zo opbouwen of verbeteren dat de zoekmachine hem beter kan lezen en daardoor de waarde ervan goed kan inschatten. Zodat jouw website eerder naar voren komt dan die van je concurrenten tussen de niet-betaalde zoekresultaten. Dat kan op allerlei manieren. Zoals het zorgen voor een goede meta description en meta title, het doen van zoekwoordonderzoek, cornerstone artikelen schrijven, gebruik maken van structured data en zo kan ik nog wel even doorgaan.

MAAR…

Tegenwoordig is zoekmachineoptimalisatie veel meer dan het zo veel mogelijk pleasen van de zoekmachine. Sterker nog, SEO draait vandaag de dag voor een groot deel om waardevolle content leveren aan de bezoekers van je website. Zodat daardoor jouw website hoger in de zoekresultaten verschijnt omdat je nu eenmaal meer interessante en informatieve content aan je websitebezoekers te bieden hebt. Wat in feite ook het meest eerlijk is natuurlijk.

Besteed wel aandacht aan SEO

Toch is het niet zo dat je zoekmachineoptimalisatie dan maar helemaal links zou moeten laten liggen en je volledig moet focussen op de inhoud. Want het helpt natuurlijk wel als je je content op een heldere en duidelijke manier aan je bezoekers voorschotelt. Kijken we puur naar zoekmachineoptimalisatie, dan valt dit uiteen in drie belangrijke onderdelen.

  • Waardevolle content waarbij geldt: Content is King. Want zonder content is er ook geen zoekmachineoptimalisatie.
  • Techniek: Ervoor zorgen dat je website technisch in orde is, zodat de zoekmachinerobots bij je website kunnen komen. Beschik je zelf niet over die kennis, zorg er dan voor dat je daar de juiste mensen voor inschakelt.
  • Offsite SEO: Zorg voor links naar je website toe (die krijg je als het goed is vanzelf als je waardevolle content biedt). En vergeet ook shares, likes en exposure op social media niet, want ook dat kan invloed hebben op je ranking in de zoekmachines.

Zo. Nu weet je een beetje wat search engine optimization inhoudt. En dat kan je dan weer goed gebruiken als je zelf aan de slag gaat met het schrijven van SEO-teksten. Of wil je je blogs liever laten schrijven?

Plaats een reactie