Zoekwoordonderzoek: hoe pak je dat slim aan?

Zoekwoordonderzoek

Als je aan de slag gaat met SEO copywriting, dan is het belangrijk dat je dat op de juiste manier doet. Je kunt de meest mooie landingspagina’s en blogposts gaan schrijven, maar als niemand die weet te vinden (omdat je bijvoorbeeld niet de juiste keywords gebruikt) heb je maar weinig resultaat van al je inspanningen. Begin daarom altijd met een gedegen zoekwoordonderzoek. Dat is sowieso altijd de belangrijkste eerste stap bij elke SEO-strategie.

Wat is keyword research en waarom is het zo belangrijk?

Als je je website gaat vullen met content, is het belangrijk om goed na te denken over op welke termen je gevonden wilt worden. En vervolgens in de hoofden van je doelgroep te kruipen om erachter te komen welke woorden ze gebruiken bij het zoeken. Zo maak je inzichtelijk welke zoektermen de potentiële bezoekers van je website gebruiken. En maak je niet de fout om je site te optimaliseren op woorden die nooit gebruikt worden tijdens het zoeken.

Zoekwoordonderzoek in 5 stappen

Als je op de juiste manier aan de slag gaat met zoekwoordonderzoek, doorloop je 5 stappen.

  1. Bepaal de USP van je bedrijf.
  2. Maak een lijst met keywords waarop je gevonden wilt worden.
  3. Verdiep je in de zoekintentie.
  4. Bekijk de concurrentie (en leer daar van).
  5. Maak perfecte landingspagina’s.

Laten we de 5 stappen eens wat meer in detail bekijken.

Stap 1. Bepaal de USP van je bedrijf

Het is belangrijk om erachter te komen wat jouw bedrijf of product nu zo uniek maakt. Ofwel wat de Unique Selling Proposition (USP) van jouw bedrijf is. Denk na over je missie, wat je je klanten te bieden hebt en waarom jouw bedrijf boven andere bedrijven uitsteekt. Dat gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je goede rankingresultaten kunt behalen.

Stap 2. Maak een lijst met keywords waarop je gevonden wilt worden

Nu ga je aan de slag met het bedenken van keywords en keyword phrases (meerdere woorden achter elkaar, zoekwoordzinnen). Probeer in de hoofden van de doelgroep te kruipen en te bedenken wat zij aan zoekwoorden zouden kunnen gebruiken. Er zijn ook verschillende (gratis) tools die je hierbij kunnen helpen, zoals de Google Keyword Planner, Google Trends, Ubersuggest en Answer The Public.

Stap 3. Verdiep je in de zoekintentie

Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de zoekintentie. Wat willen mensen bereiken bij het zoeken? Willen ze informatie, een website vinden, iets kopen of onderzoek doen voordat ze iets gaan kopen? Het kan best zijn dat jouw mogelijke bezoekers meerdere zoekintenties hebben om op jouw website te komen. Pas daar dan ook de pagina’s van je site op aan. De volgende tabel kan je hierbij helpen.

zoekintentie
Tabel zoekintentie

Stap 4. Bekijk de concurrentie (en leer daar van)

Wist je dat je ook heel veel kunt leren van hoe je concurrenten het aanpakken? Google maar eens wat termen waarop je wilt ranken en kijk welke bedrijven naar voren komen. En ook hoe jouw website zich verhoudt ten opzichte van deze concurrenten. Kijk vervolgens naar keyphrases waarop je denkt zelf een goede kans te maken om hoog te ranken. Verdiep je in hoe je concurrenten dit hebben aangepakt en probeer te kijken wat je zelf kunt doen om een betere pagina te worden dan de pagina’s die nu hoog staan in de zoekresultaten. De Yoast SEO plug-in kan je daar overigens ook heel goed bij helpen.

Stap 5. Maak perfecte landingspagina’s

Als je de volgende stappen allemaal goed doorlopen hebt, ben je aangekomen bij de laatste stap: het maken van geweldige landingspagina’s. Creëer voor elk keyword of elke keyphrase een aparte landingspagina om op te ranken. Let er wel op dat je niet te veel artikelen of pagina’s schrijft over hetzelfde zoekwoord, want dan ga je in concurrentie met jezelf.

Zo. Nu ben je behoorlijk goed op de hoogte van wat keyword research is en waarom het zo belangrijk is. Met de zojuist genoemde stappen zorg je ervoor dat je de woorden gebruikt die je doelgroep gebruikt om jou te vinden. Denk je dat het je nu zelf ook gaat lukken om dit voor jouw eigen website op te tuigen? En mocht het nog niet helemaal gaan zoals je zou willen: ik help je er natuurlijk graag bij. Neem dan gewoon even contact met me op.

Voor het schrijven van dit blogartikel gebruikte ik als belangrijkste bron het hoofdstuk over keyword research uit de (op dat moment gratis) all-around SEO-training van Yoast.

Plaats een reactie