Structured data eenvoudig aan je site toevoegen

Structured data

Als je een blogpost of webpagina gaat schrijven of geschreven hebt, wil je natuurlijk wel dat jouw content ook daadwerkelijk gelezen wordt. En precies om die reden maak je bij het creëren van content (als het goed is) gebruik van allerhande SEO-tools. Een van de SEO-hulpmiddelen die je daarbij kunt inzetten, is het toevoegen van structured data. Dat is specifieke code die zoekmachines goed kunnen begrijpen. En daardoor precies weten waar jouw pagina over gaat.

Hopelijk ben je nog niet afgehaakt toen je de term ‘code’ hoorde. Want in dit artikel laat ik je zien hoe eenvoudig het toevoegen van structured data aan je website eigenlijk is. Specifieke kennis van programmeren en codes is daar helemaal niet voor nodig. Het moeilijke werk heeft Yoast namelijk al voor je verricht.

Wat is structured data?

Structured data is code die geschreven is in een specifiek formaat, waarbij een vocabulaire wordt gebruikt die zoekmachines kunnen begrijpen: Schema.org. Daarmee markeer je specifieke stukjes content op een webpagina waardoor je zoekmachines helpt deze op de juiste manier te interpreteren. Je hebt daar een speciale taal voor nodig, zoals bijvoorbeeld JSON-LD. Dat is een manier om JavaScript code te schrijven. Maar nogmaals: dat hoef je zelf dus allemaal niet te doen. Fijn toch?

Waarom heeft je website structured data nodig?

Op de vraag waarom je structured data aan je website moet toevoegen, kan ik kort zijn. Namelijk vanwege SEO. Een juist gebruik van structured data zal je misschien niet direct een betere ranking opleveren, indirect wordt je website wél een beter zoekresultaat. Met structured data kunnen zoekmachines je content op een verbeterde manier weergeven. Dit soort zoekresultaten worden ook wel rich results genoemd. Ze vallen veel meer op waardoor er ook vaker op geklikt wordt. Vergeet natuurlijk niet om op de uiteindelijke pagina ook daadwerkelijk interessante en waardevolle content te plaatsen. Want als bezoekers iets hebben aan je content, is de kans groter dat ze ook langer op je website blijven. En dat zorgt dan weer voor een lagere bounce rate. Wat Google misschien zal zien als bewijs dat je website een hoge plaats in de zoekresultaten verdient.

Wat zijn rich results?

Om een rich result te begrijpen, is het handig om eerst te kijken naar hoe een normaal desktop zoekresultaat (ofwel een snippet) eruitziet. Een normaal zoekresultaat bestaat onder andere uit een meta title in blauw en daaronder in zwarte tekst de meta description. Zo’n zoekresultaat ziet er behoorlijk standaard uit, maar is als het goed is wel herkenbaar voor je. Toch kunnen zoekresultaten dus ook op een hele andere manier getoond worden. Tenminste als je van structured data gebruikmaakt. Bekijk de onderstaande afbeelding maar eens. Daarin zie je direct het verschil tussen de normale zoekresultaten (1) en de rich results (2). Deze rich results worden boven de normale snippets getoond en zijn een stuk opvallender en kleurrijker.Normale snippet en rich results

Wat heb je aan rich results?

Het is voor veel websites interessant om rich results te verkrijgen voor specifieke content. Ze vallen namelijk veel meer op en genereren daardoor ook meer clicks. En als je content als rich result door Google wordt getoond, is dat ook meteen een bewijs dat Google vindt dat jouw pagina of artikel daar thuishoort. Een soort goedkeuring dus. Maar vergeet niet dat een rich result vooral bedoeld moet zijn om de persoon die zoekt te informeren. Het helpt een gebruiker om direct vanaf de resultatenpagina te bepalen of een zoekresultaat datgene is waar hij of zij naar op zoek is.

Welke soorten rich results zijn er?

Rich results zijn er in allerlei soorten. Elk type heeft ook weer een eigen Schema.org markering. Heb je een site met recepten, dan gebruik je de Schema.org type Recipe. Voor boeken heb je Books, en voor video’s, nieuws, FAQ’s, howto’s en andere soorten content heb je dus weer andere soorten om te gebruiken. Kijk voor een volledig overzicht van alle mogelijke rich results eens in Google’s Search Gallery.

Structured data aan je site toevoegen? Gebruik de Yoast SEO plug-in!

Als je gebruikmaakt van de Yoast SEO plug-in, kost het je nagenoeg geen moeite om structured data aan je website toe te voegen. De plug-in voegt dit namelijk automatisch met behulp van Schema aan je pagina’s toe. Dat scheelt jou weer een heleboel werk. Je hebt dan ook eigenlijk helemaal geen kennis van codes en programmeren nodig. Het enige dat je moet doen is wat (belangrijke) informatie verstrekken aan de plug-in. Ofwel een paar simpele instellingen aanpassen zodat de plug-in alle informatie heeft om de pagina op de juiste manier op de achtergrond op te bouwen en in te stellen. Hieronder geef ik je meer informatie over hoe je dat het beste kunt doen.

Knowledge panel

Wil je dat je gegevens getoond worden in een zogeheten knowledge panel als mensen op je bedrijfsnaam zoeken? Dan moet je het volgende doen. Ga naar het Yoast SEO menu in WordPress en open de instellingen van de zoekweergave.

Yoast SEO zoekweergave
Uitklapmenu Yoast SEO Zoekweergave in WordPress

Onderaan het eerste tabblad zie je dan de Knowledge Graph en Schema.org instellingen.

Yoast SEO zoekweergave tab algemeen
Tabblad Algemeen bij Zoekweergave -Yoast SEO

Geef aan of je website een persoon of een bedrijf vertegenwoordigt en vul de lege velden in. Vervolgens regelt de plug-in de rest en wordt de noodzakelijke Schema-output geproduceerd die zoekmachines nodig hebben. Zoals je hier ziet als je zoekt op mijn bedrijfsnaam in Google.

Tommunicatie Knowledge Graph
Tommunicatie Knowledge Graph in Google (blok rechts)

Individuele pagina’s en je contactpagina

In het tweede tabblad (content) kun je ook nog instellen hoe individuele pagina’s weergegeven moeten worden. Standaard is het Webpage-Schema ingevuld om je pagina’s te beschrijven en het Article-Schema om je blogposts te beschrijven. Je kunt deze naar wens aanpassen.

Zoekweergave Yoast SEO tabblad Contenttypes
Tabblad Contenttypes standaard Schema-instellingen

Per pagina of artikel kun je ook nog individuele instellingen aanpassen. Zodat je de zoekmachine laat weten welke pagina van je website bijvoorbeeld de contactpagina betreft. Je vindt de Schema-tab in de Yoast SEO metabox en de Yoast Sidebar in WordPress.

Yoast SEO structured data blocks

Wil je een specifiek soort structured data aan een pagina of post toevoegen? Maak dan handig gebruik van de Yoast SEO structured data blocks. Je maakt dan bijvoorbeeld gemakkelijk een howto-pagina of een FAQ-pagina aan waarbij het voor de zoekmachine direct duidelijk is om wat voor pagina het gaat. Zo krijgt je post of pagina direct meer kans om als rich result in de zoekresultaten getoond te worden.

Kortom, structured data is specifieke code die je aan je pagina’s en website toevoegt zodat de zoekmachine jouw content beter begrijpt. En het is helemaal niet moeilijk om dit zelf te doen. Want in principe hoef je maar een paar kleine instellingen aan te passen in de plug-in van Yoast. En tijdens het maken van specifieke contentpagina’s (zoals een howto of een FAQ) gebruik je in de block editor van WordPress heel eenvoudig de Yoast SEO structured data blocks.

Bij het schrijven van dit artikel heb ik informatie gebruikt uit de gratis SEO-training van Yoast: Structured data for beginners.

Plaats een reactie