Zo kies je het juiste focus keyword

focus keyword

Maak je gebruik van de Yoast SEO plug-in en ben je bezig met het schrijven van teksten voor je website? En wil je met je teksten ranken op een bepaald zoekwoord? Dan heb je vast wel eens van de term focus keyword gehoord. In de Yoast SEO plug-in is er namelijk voor elke pagina op je website een invoerveld voor je focus keyphrase.

zijbalk yoast focus keyword
Zijbalk

Daar vul je het gewenste zoekwoord of de gewenste zoekwoordcombinatie in waarop je wilt dat je pagina gaat ranken. De plug-in doet vervolgens een check om te kijken of de zoekmachine op basis van je gemaakte content kan herkennen waar je pagina over gaat. Maar hoe kies je nu het juiste focus keyword?

Allereerst: wat is een focus keyword?

Een focus keyword is de zoekterm waarop je wilt dat je pagina of blogpost het meeste zal ranken. Iemand die zoekt op die term, zou dus in de ideale situatie op jouw pagina moeten uitkomen. Op basis van het door jou gekozen zoekwoord en de content die je daarover gemaakt hebt, gaat de plug-in na of je goed bezig bent.

seo analyse trefzin
SEO trefzin check

En beter nog: hij geeft feedback en suggesties over wat je kunt doen om de content te verbeteren. Wat de kans vergroot dat je op dat zoekwoord beter gevonden gaat worden.

Waarom zou je een focus keyword of keyphrase gebruiken?

Regelmatig content aan je site toevoegen is goed, tenminste als je dat niet volledig random doet. Je moet echt wel een slimme keywordstrategie hanteren. Op basis daarvan kun je de waardevolle content schrijven waar je publiek naar op zoek is. Tijdens het schrijven is het natuurlijk belangrijk om de teksten te optimaliseren op basis van de keyphrases waar je je op wilt richten.

Hoe maak je je keuze voor het juiste focus keyword?

Als je gaat bepalen voor welke keywords of keyphrases je je tekst wilt optimaliseren, moet je in elk geval deze drie dingen doen:

  1. Vind een zoekwoord waar mensen daadwerkelijk op zoeken (en vergroot je kansen om te ranken door je te richten op longtail keywords).
  2. Doe onderzoek naar het zoekvolume (door bijvoorbeeld gebruik te maken van Google Adwords of Google Trends). En bepaal op welke longtail zoekwoorden je je wilt gaan richten).
  3. Google zelf je keyphrase (nadat je hebt uitgezocht wat de zoekintentie van je gebruikers is). En kijk of de getoonde resultaten overeenkomen met jouw artikel en of het er tussen zou passen.

De kwaliteitsscheck van je keyphrase door de Yoast SEO plug-in

Je hebt een goed focus keyword nodig als je wilt dat je blogpost kans maakt in de zoekmachine. Ofwel dat jouw tekst dus gevonden wordt. De plug-in van Yoast checkt daarom een aantal aspecten van de door jou gehanteerde keyphrase. De focus ligt daarbij op de lengte van de keyphrase (want die moet niet te lang zijn). En op het feit of de keyphrase niet alleen maar bestaat uit zogeheten function words. Dat zijn woorden zoals de, een, en, of, in, etc.

Kortom: het kiezen van het juiste focus keyword is geen exacte wetenschap en van meerdere factoren afhankelijk. Maar als je je houdt aan de richtlijnen uit dit artikel en gebruikmaakt van de Yoast SEO plug-in, weet je zeker dat je op de juiste manier bezig bent.

Plaats een reactie