Longtail zoekwoorden inzetten

longtail zoekwoorden

Zoekwoorden zijn belangrijk als je SEO-teksten schrijft. Maar de kans dat je goed gaat scoren op een kort zoekwoord (een zoekwoord van 1 of 2 woorden) is wel vaak zeer klein. Bovendien is de concurrentie op zo’n zoekwoord ook enorm. Daarom is het vanuit SEO-oogpunt vaak slim om je vooral te gaan richten op de longtail. Longtail zoekwoorden zijn zoekwoorden of zoekzinnen die meer specifiek zijn dan zoekwoorden waar vaker op gezocht wordt. En zoals de naam al zegt: ze zijn ook vaak langer in woordaantal. Het zoekvolume op deze keywords is vaak lager, maar tegelijkertijd is de conversiewaarde wel een stuk hoger. In dit artikel leg ik je uit wat longtail keywords zijn en hoe je ze op een slimme manier kunt inzetten.

Wat zijn longtail zoekwoorden?

Zoals ik in de introductie al aangaf: longtail keywords zijn specifieker en minder voorkomend dan andere zoekwoorden. Bij longtail zoekwoorden ligt de focus op een bepaalde niche. Qua lengte hebben ze meestal drie of meer woorden. Met langere keywordcombinaties kun je uiteindelijk veel gerichtere content maken. En vergroot je je relevantie.

Stel dat je een webshop hebt die zich richt op tenniskleding en -accessoires. Het meest algemene zoekwoord wat je dan kunt bedenken is ’tennis’. De kans is vrij klein dat je de nummer 1 positie in de zoekmachine gaat behalen met dit zoekwoord. Dus ga je op zoek naar langere zoekwoordcombinaties. Een longtail zoekwoord voor je webshop kan bijvoorbeeld ’tennisrackets voor kinderen’ zijn (als het om producten verkopen gaat). Of ’tips om je forehand te verbeteren’ als je een interessant blogartikel wilt gaan schrijven.

Wist je trouwens dat zo’n 70% van al het verkeer via zoekmachines, verkeer betreft dat afkomstig is door het intypen van long tail zoekwoorden? Bekijk de onderstaande afbeelding maar eens uit een onderzoek van Raven Tools.

longtail zoekwoorden grafiek
Bron: Onderzoek op website Raven Tools

Vele kleintjes maken één grote

Als het goed is, heeft elk blog een hoofdthema. Zo gaat een runnersblog over hardlopen en een foodblog over eten. Het hoofdthema is vaak ook het belangrijkste zoekwoord waar je met je blog of website uiteindelijk op gevonden wilt worden. Maar je kan natuurlijk niet al je blogposts gaan optimaliseren voor diezelfde term. Door gebruik te maken van longtail keywords, hoeft dat ook helemaal niet. Alle specifiekere artikelen verwijzen dan namelijk uiteindelijk naar je hoofdthema. Vergeet daarbij niet te linken vanuit de specifiekere artikelen naar je hoofdartikel of -onderwerp. Ofwel linken naar je cornerstone content: de beste pagina’s die je op je website of blog hebt staan. Met behulp van de Yoast SEO plug-in gaat je dat vast en zeker goed af.

Daarom kies je voor longtail zoekwoorden

Het is veel makkelijker om te ranken op longtail zoekwoorden omdat je minder last hebt van concurrentie op die zoekwoorden. Er zijn nu eenmaal minder sites die met je strijden voor die bewuste rankings. Je kunt dus stellen dat hoe langer (en specifieker) je zoektermen zijn, hoe makkelijker het is om erop te ranken. En als je je dan ook nog eens richt op meerdere long tail keywords, dus feitelijk op een groep, zorgt dat uiteindelijk ook voor meer verkeer naar je site. Bovendien nemen bezoekers die gezocht hebben op dat longtail keyword eerder ook je product of dienst af. Omdat precies datgene gevonden wordt waar ze naar op zoek waren.

Feit blijft natuurlijk wel dat je altijd eerst ook een gedegen zoekwoordonderzoek zult moeten uitvoeren om de juiste longtail keywords voor jouw website te vinden. Hoe je dat doet, heb ik in dit blogartikel al eens uitgelegd. Pas dan kun je aan de slag met het zelf schrijven van je SEO-teksten. Of de werkzaamheden uiteindelijk toch aan mij uitbesteden.

Plaats een reactie