Krachtige webteksten schrijven: 5 tips!

krachtige webteksten

Als je een bedrijf hebt, dan is de kans groot dat je ook een website hebt. Maar lukt het jou zelf goed genoeg om interessante en relevante informatie op je website te plaatsen? Of heb je er ooit maar gewoon wat op gezet? Eeuwig zonde natuurlijk. Bezoekers van je website krijgen op die manier een verkeerd beeld van je bedrijf. En daarnaast is de kans groot dat ze de interesse direct verliezen in datgene wat jij te bieden hebt. Daarom geef ik je hier een aantal tips die je kunt gebruiken om steengoede webteksten te gaan schrijven. Mocht je het nou echt niet zien zitten of er geen tijd voor hebben om dit zelf te doen: je kunt mij hier natuurlijk ook gewoon direct voor inschakelen.

1. Ken je publiek

Het is erg belangrijk om vooraf goed na te denken over hoe je doelgroep eruit ziet. Op die manier ben je je bewust voor wie je de webteksten schrijft. Jonge vrouwen tussen de 16 en 26 spreek je vaak heel anders aan dan mannelijke 60-plussers. Als het goed is, weet je zelf al wel wie er allemaal tot je doelgroep behoren. Zo niet, doe dan wat extra research. Door de woorden en je schrijfstijl aan te passen aan je doelgroep, voelen bezoekers zich direct meer aangesproken.

2. Schrijf actieve webteksten

De juiste schrijfstijl betekent ook een actieve schrijfstijl hanteren. Probeer de lijdende vorm in je teksten zo veel mogelijk te vermijden (omzeil het gebruik van werkwoorden als worden en zijn). Een keertje kan op zich best wel ter afwisseling, maar doe het niet in elke zin. Een passieve schrijfstijl zorgt ervoor dat de teksten niet lekker lezen en het geheel wat afstandelijk op de lezer overkomt.

3. Schrijf informeel (zo veel mogelijk)

Bedenk dat je bezig bent met webteksten en niet met het opstellen van nieuwe belastingwetgeving. Houd je teksten daarom informeel en hanteer een ongecompliceerde stijl. Vaak betekent dit ook om de lezer met je en jij aan te spreken, maar dat hoeft echt niet altijd. Ook dit is deels afhankelijk van je doelgroep. Op een website van een advocatenkantoor past de u-vorm misschien beter. Denk daar vooraf dus goed over na.

4. Bouw je webteksten goed op

Het is belangrijk dat de lezer geboeid en geïnteresseerd blijft. Bouw je webteksten daarom ook goed op en denk goed na over de structuur. Start met een inleiding, leg vervolgens ‘het probleem’ uit en komt aan het eind met een oplossing en conclusie. Een goede opbouw betekent ook je tekst onderverdelen in korte alinea’s. Met heldere tussenkoppen zodat de lezer de tekst snel kan scannen.

5. Vergeet de CTA niet!

Ik hoor je al denken: de wat? De CTA is de zogeheten call-to-action. Ofwel datgene wat je wilt dat de lezer na het lezen van de pagina gaat doen. Wil je dat ze iets bestellen of downloaden op je website? Is het de bedoeling dat ze vooral contact met je opnemen? Zorg ervoor dat je het de lezer makkelijk maakt om actie te ondernemen. Dat kan met een duidelijke link aan het einde van je tekst of een complete actieknop onder je tekst. Zoals bijvoorbeeld deze:

Met deze 5 tips kom je al een heel eind in je zoektocht naar het schrijven van betere webteksten. Maar er is nog veel meer wat je kunt toepassen. Zo heb ik het hier nog niet eens over de mogelijkheden van SEO gehad. Maar maak je geen zorgen: dat vertel ik je een andere keer!

Plaats een reactie