Recensie Stef Bos: Mooie waanzinnige wereld

Stef Bos

Ik zag en beluisterde het concert van Stef Bos op donderdag 30 oktober 2014 in het Parktheater te Eindhoven.

Als je van muziek en schrijven houdt, is het best wel logisch om daar iets mee te doen. Vandaar dat ik heb besloten om af en toe een recensie te schrijven van een concert of een muziekvoorstelling waar ik naartoe was geweest. Eerlijk toegegeven: eigenlijk kende ik Stef Bos alleen maar van het nummer ‘Papa’. En ook al vond ik dat destijds een heel mooi nummer, ik had verder geen idee wat voor avond ik verder tegemoet zou gaan toen ik op een donderdagavond zijn show ‘Mooie waanzinnige wereld’ in het Parktheater in Eindhoven ging bezoeken.

Persoonlijke warmte

Gelukkig werd het ook een mooie waanzinnige avond, geheel in het teken van Stef Bos’ show. Wat een mooie, rustige en warme stem heeft die man en wat kan hij goed een verhaal of gevoel overbrengen! Het is net alsof je thuis bij hem bent uitgenodigd en hij je persoonlijk (in liedvorm) vertelt wat hem zoal bezighoudt. Een concert kan en wil ik het dan ook niet noemen: het is eerder een inkijkje in het persoonlijke leven van Stef Bos en zijn (mooie) kijk op de wereld. Dan weer begeleidt hij zichzelf op piano of gitaar, dan weer pakt hij flink uit met de rest van de band.

Het verhaal rondom de liedjes

Als zangers in een theaterzaal optreden, is het meestal noodzakelijk om de nummers wat aan elkaar te praten. In het verleden heb ik al gemerkt dat dat niet voor elke zanger is weggelegd. Stef Bos daarentegen is helemaal op zijn plek in het warme theater van Eindhoven en weet zijn nummers zonder enige moeite met elkaar te verbinden door een rode-draad-verhaallijn waar je u tegen zegt. Het lijkt wel of ik weer 5 ben en aandachtig luister naar de juffrouw van de kleuterschool die ons een verhaal voorleest. Ademloos, dat is het woord waarmee ik kan omschrijven hoe ik het complete verhaal ervaren heb.

Kippenvel

Stef Bos vertelt over zijn kinderen en natuurlijk mag ook zijn vader (Papa!) niet ontbreken. En al helemaal niet nu de goede man een paar maanden eerder overleden blijkt te zijn, waardoor als hij heel ingetogen de nieuwe versie van ‘Papa’ inzet de hele zaal aan zijn lippen hangt. En waarbij menigeen het vervolgens ook niet droog weet te houden. Voor mij echt een ervaring van kippenvel van de bovenste plank!

Overigens blijkt gedurende de show dat ik toch al wel meer nummers van Bos kende, als op enig moment het nummer ‘Is dit nu later’ wordt ingezet. En ook de nieuwe nummers spreken keer op keer weer tot de verbeelding en met een heerlijk gevoel verlaat ik dan ook aan het eind van de avond de theaterzaal. Als je op zoek bent naar een avondje theater vol verhalen en prachtige muziek, dan is deze voorstelling van Stef Bos een echte aanrader.

Plaats een reactie